Od konca roka 2017 vedie Garden Restaurant u svatej Ludmily úspešný slovenský šéfkuchár Ľubomír Herko. Pre hostí si pripravil nové menu plné tradičných slovenských chutí a surovín. Prečítajte si v krátkom rozhovore viac o dobrom jedle a jeho odvážnych plánoch s reštauráciou.
Reštaurácia dostala so zmenou šéfkuchára aj svoje nové meno. Prečo práve Garden?
Vymyslieť akýkoľvek názov, či už jedla, nového podniku alebo hoci aj meno pri narodení dieťaťa je veľmi ťažká a zdĺhavá vec, pretože chceme, aby bolo perfektné. Možno to bola náhoda, no pri vymýšľaní nového názvu reštaurácie som strávil minimum času. Keď som prišiel prvýkrát do Skalice, čo bolo koncom augusta, tak mi v prvom momente nenapadlo nič iné pri pohľade na celý priestor než Garden. Tento názov jej zaslúžene patrí, je tu kopec zelene, stromov, krásny park, veľa kvetov.
Nebáli ste sa dať reštaurácii anglický názov?
Trochu som sa spočiatku bil s myšlienkou, že ľudia nie sú na angličtinu ešte tak zvyknutí, no slovíčko garden patrí medzi tie, ktoré pozná snáď každý. Aj staršia generácia, aj mladší. Myslím si, že s názvom zažije reštaurácia Garden nové začiatky, samozrejme, aj so zmenou jedál a bude to úspešný projekt.
Ako sú na tom Slováci a hotelové reštaurácie?
Na Slovensku máme ešte taký hendikep, že celkom neveríme hotelovým reštauráciám. Myslíme si, že to musí byť z princípu predražené, pretože to je hotelová reštaurácia a má štyri hviezdy. Pritom množstvo ľudí to ešte nevyskúšalo na vlastnej koži a berú to ako niečo honosné. Samozrejme, kvalitné služby nie sú zadarmo. Na druhú stranu to však hneď nemusí znamenať, že nám to zruinuje peňaženku.
Zájsť si občas na dobrý obed či večeru, ktorú vám navarí šéfkuchár, je, myslím si, prijateľné. Zároveň je to skvelé osvieženie bežného dňa, keď nemusíte variť doma a čerstvé jedlo z kvalitných surovín vám naservírujú profesionáli. Milujem jedlo a mojou filozofiou je, že raz za čas by sme si mali nájsť čas vychutnať si dobré jedlo v dobrej spoločnosti v reprezentatívnych priestoroch a krásnej lokalite. Jednoducho, potešiť dušu aj žalúdok.
V Garden Restaurant sa nezmenil len šéfkuchár, ale aj filozofia reštaurácie. V čom je iná než doteraz?
V našej reštaurácií sú vítaní ako domáci, tak aj návštevníci z iných miest. Aj samotní Skaličania chcú, aby si sem našlo cestu viac ľudí a mesto mohlo napredovať. Aby sa tu mohli dobre najesť a povedať, že aj my tu máme skvelú reštauráciu, jedlo, hotel, ľudí či prírodu.
Novým konceptom reštaurácie chceme ponúknuť ľuďom viac než len obedové menu, ktoré nájdu prakticky všade. Denné menu je pre človeka, ktorý má na obed 15 minút, dobije si palivo a ide ďalej. My chceme prebudiť v ľuďoch chuť dopriať si na jedlo viac času a byť aj tak trochu pôžitkárom. Preto sme vytvorili týždennú ponuku, kde je každý jeden týždeň nových 8 až 9 receptúr a hostia sa u nás môžu vždy kvalitne najesť. Čaká ich vynovené menu plné tradičných slovanských surovín a jedál v modernom podaní.
Ľudia berú jedlo ako rýchlu formu dobitie energie a netrávia nad tanierom príliš veľa času. V čom vidíte problém?
Ľudia zabúdajú na to najpodstatnejšie, a to je jedlo. Všetci sa dnes pretekajú, kto má krajší byt, väčšiu terasu, drahšie auto, nakupujú darčeky a žijú materiálny život, ktorý však nie je trvácny a časom pominie. No to najdôležitejšie v našich životoch je jedlo, veď jeme 3 až 5-krát denne. Môžeme si preto vybrať, či budeme jesť kvalitne a dobre, alebo budem jesť menej kvalitne a nie až tak zdravo. Aj v jedle treba byť vyberavý. Monotónnosť zabíja, preto niekedy treba vykročiť aj pravou nohou na ľavý smer a nie ísť stále doprava. Preto objavujte, ochutnávajte – a najmä vychutnávajte a trávte v spoločnosti blízkych a dobrého jedla viac času.