Rezervácie
MENU

Prémiový koňak BRAASTAD v Hoteli sv. Ludmila

Hotel sv. Ludmila,     21. augusta 2017

V novembri sa Hotel sv. Ludmila otvoril francúzskemu koňakovému impériu BRAASTAD. Koňaky BRAASTAD patria do rebríčka desiatich najkvalitnejších koňakov na svete, pravidelne získavajú ocenenia na medzinárodnej výstave IWSC London a svoje zastúpenie majú už aj medzi destilátmi v našom nápojovom lístku. Degustáciou piatich vzoriek prémiového koňaku sprevádzal ambasádor značky Florian Rougier.

Kedy ste sa po prvý raz stretli s koňakmi značky Braastad a ako ste si k nim budovali vzťah?

So značkou samotnou a jej portfóliom som sa stretol po prvý raz na pracovnom pohovore. Dovtedy som o nich toho veľa nevedel. Vybudovať si vzťah k značke, za ktorou sa ukrýva toľko autentických príbehov a viac ako 130 ročná tradícia, však nebolo rozhodne nijako zložité.

V čom sú koňaky Braastad výnimočné a čo ich odlišuje od ostatných prémiových značiek?

Ich výnimočnosť spočíva, samozrejme, najmä v technológii výroby, ktorá sa za 130 rokov nezmenila. Stále sa držíme tradičných výrobných postupov, ktoré používal zakladateľ značky Sverre Braastad. Zároveň veľmi dôsledne kontrolujeme všetky aspekty výroby, počnúc pestovaním a zberom hrozna, výrobou vína a destiláciou koňaku, až kým sa po období dozrievania nezmení na ušľachtilú, zlatú tekutinu. Myslím si, že sa to darí aj vďaka tomu, že Braastad päť generácií po tom, ako Médéric Tiffon založil spoločnosť a tri generácie po tom, ako Sverre Braastad prevzal jeho impérium, stále zostáva rodinným podnikom.

Aké chuťové a aromatické vnemy môže očakávať niekto, kto koňak Braastad ochutná po prvý raz?

Naše koňaky sú suchšie, s nízkym obsahom cukru a plné rôznorodých vôní. U koňakov z kategórie V.S. sú to napríklad vanilka, pražené mandle a oriešky, u koňakov z kategórie V.S.O.P sú to vanilka, karamel a horká čokoláda. Dochuť je vždy veľmi jemná a vyvážená.

Poznáte kategorizáciu koňakov?

V.S. alebo Very Special) je obvykle 5 až 7 ročný koňak V.S.O.P. alebo Very Superior Old Pale je obvykle 10 až 12 ročný koňak
X.O. alebo Extra Old je obvykle zmesou 15 až 45 ročných koňakov

Značka Braastaad má zaujímavú históriu, ktorá sa začala jedným nórsko – francúzskym príbehom lásky. Už menej však vieme o tom, ako sa značka dostala na Slovensko.

Iba 2% našich koňakov končia na francúzskom trhu, sme skôr exportná značka. Na Slovensku sme sa zoznámili so slovenským importérom – REMING group, ktorá zdieľa tie isté hodnoty a vízie ako naša spoločnosť a začali sme s nimi budovať dlhodobý vzťah. Predaj je pre nás totiž vždy aj otázkou vyznávania rovnakých hodnôt a vízií. Navyše, Slovensko je krajinou, ktorá prechádza obdobím rastu a už má vybudovanú kultúru konzumácie destilátov.

Dnes ste boli v Hoteli sv. Ludmila v pozícii ambasádora značky Braastad a viedli ste degustáciu. Čo je podľa vás najdôležitejšou úlohou ambasádora koňakovej značky?

Myslím si, že je to najmä úloha sprostredkovať svoje znalosti o koňakoch z rodiny Braastad a podeliť sa o ne s vášňou. Som rád, ak degustácia prebieha vo vzájomnej interakcii a dostávam veľa otázok. Vtedy mám pocit, že sa vydarila.

Ktoré z vašich koňakov môžu v súčasnosti ochutnať návštevníci Hotela sv. Ludmila?

V súčasnosti je to Braastad XO 0,7 l. V budúcnosti však nevylučujeme rozšírenie portfólia.

Značka BRAASTAD

• Koňaky BRAASTAD sú súčasťou koňakového impéria Tiffon

• Koňaky Tiffon začal v roku 1875 vyrábať Méderic Tiffon, ktorý sa so svojou destilérkou usadil na sever od rieky Charente, v lokalite, ktorá je súčasťou oblasti Grande Champagne.

• Značka BRAASTAD sa zrodila z nórsko – francúzskej lásky. Sverre Braastad, ktorý sa v roku 1879 narodil v malom nórskom mestečku Gjøvik 1879, prichádza v decembri 1899 po štúdiách v Nemecku a v Anglicku do francúzskej oblasti Cognac a začína pracovať Bisquite House of Cognac. Vďaka znalostiam obchodu a cudzích jazykov ho zamestnali na obchodnom oddelení, kde sa staral o vývoz do Severnej Ameriky, Británie, Nemecka a Škandinávskych krajín.

• Tu sa zoznamuje s Edith Rousseau, mladou dedičkou zakladateľa koňakového impéria Tiffon. V roku 1913 sa zosobášili, o šesť rokov neskôr začínajú spoločne budovať svoju vlastnú koňakovú značku.

• Oficiálnym sídlom spoločnosti je Chateau de Triac. Sverre Braastad kúpil Château de Triac v roku 1940. Spolu s manželkou Edith tu pestovali tradíciu veľkých rodinných večerí, na ktoré pozývali všetkých osem detí a početný húf vnúčeniec na večeru. Bola to dôležitá rodinná tradícia a žiadne výhovorky ospravedlňujúce neúčasť sa neakceptovali.

• Zámok dnes slúži na pracovné stretnutia a eventy a je otvorený aj pre verejnosť.

Foto: www.braastad.com www.shutterstock.com

Kontakt

+421 34 697 7777 +421 910 856 102

Kde nás nájdete?

Tehelňa 40
909 01 Skalica
Slovak Republic

Kontaktný formulár

Vážení zákazníci,
otváracie hodiny platné od 1.1. 2024:

Ubytovanie:

check in od 15:00 / check out do 10:00

Recepcia:

pondelok 15:00 - 22:00 utorok - piatok 7:00 - 10:00 / 15:00 - 22:00
sobota 8:00 - 10:00 / 15:00 - 22:00
nedeľa / sviatok 8:00 - 10:00 / 15:00 - 18:00

Wellness

streda - sobota 16:00 - 21:00
nedeľa / sviatok 15:00 - 18:00

Reštaurácia/Kuchyňa

Súkromné akcie / Firemné eventy pre skupiny nad 10 osôb.

Lobby bar

pondelok - sobota 15:00 - 22:00
nedeľa / sviatok 15:00 - 18:00

Od 01.04.2024 otvorená terasa

Pre podrobnejšie informácie volajte:
+421 910 856 102